Logo-Art-Dumay-zlLogo-Foederer-zl

Een bijzonder vroeg werk uit de 'achtertuin'

op .

Zomaar een bezoeker op het schilderijenspreekuur. Maar met een ontdekking: een bijzonder vroeg werk van kunstenaar Peter van den Braken, een voorstelling van onze 'achtertuin', immers Nuenen en Mierlo liggen op steenworp afstand van elkaar.

Dit bijzonder fraaie en vroege werk uit het oeuvre van deze kunstenaar wordt tot en met 29 december 2016 verkocht via Catawiki, klik hier als u deze veiling wilt bezoeken.

klein

Peter van den Braken (1896-1979) - Brabants Landschap (Mierlo)

Olieverf op doek - 1919 - Gesigneerd rechtsonder Braken

Peter van den Braken is in 1896 in Eindhoven geboren en heeft in zijn loopbaan vele fraaie impressies van landschappen gemaakt. Niet alleen in Nederland en zijn geliefde Brabant, maar ook in Rome, Montreal, Toronto en Mexico. Hij werkte voornamelijk expressief waarbij hij zijn verf passteus opbracht. Het aangeboden werk is een zeer vroeg werk van de kunstenaar (1919) waarbij aansluiting te zijn gezocht met het toen heersende luministische kleurgebruik. De verftinten zijn zacht van toon en laten een fraai geschilderd landschap zien in het Brabantse Mierlo. Het schilderij is aan de achterzijde geannoteerd.

Over de kunstenaar zijn diverse boeken verschenen en zijn werken terug te vinden in de collectie van Museum Eindhoven en het Peter van Den Braken centrum in Sterksel (zijn laatste woonplaats). Zijn vroege werken zijn zeldzaam en komen weinig op de markt.

Bijzonder: originele kunstwerken van Cole Morgan

op .

Nieuw in onze collectie: kunstwerken van Cole Morgan. Cole Morgan is een Amerikaanse kunstschilder. In 1971 ontving hij zijn titel 'Bachelor of Arts' aan de Universiteit van New Mexico in Albuquergue waarna hij verhuisde naar Europa.

5 finaL

Cole Morgan studeerde studeerde kunstgeschiedenis en lithografie in Florence, Italië en volgde lessen aan de Vrije Academie in Den Haag in 1973 en 1974. Na zijn studie gaf hij les in tekenen en schilderen aan de York Road School in Dublin, Ierland.

Hij schildert in de stijl van het abstracte expressionisme. Cole gebruikt collagetechnieken zoals die aan het begin van de twintigste eeuw hun intrede deden. Zijn composities bestaan uit verschillende lagen, altijd gebaseerd op mathematische wetmatigheden. Schelpen, veren, steentjes, stukjes papier, karton of hout, soms ook huizen en kerkjes vormen de figuratieve elementen. In 1992 ontving hij de Van Ommeren- de Voogt Prijs. Voor de collectie kijkt u hier.

4 final 3 final   2 final 1 final

Als een kind zo blij..

op .

Zijn wij met de ontdekking van kunstenares Babke Moelee, nieuw in onze collectie.

Als je naar het werk van kunstenares Babke Moelee kijkt, wordt je teruggebracht naar je kindertijd: zó voelde het op een schommel, zó leuk kan het zijn om in de plassen te stampen en zó blij was ik met een ballon… Babkes beeldjes zijn net zo levendig, vrolijk en expressief als dat zij zelf is.

In haar atelier zie ik al gauw de invloed van Babkes mode-achtergrond. Ze meet haar wassen beeldjes namelijk echte kleertjes aan. Ze zijn een onmisbaar onderdeel van haar werk; die kleertjes hebben een functie: de wind speelt met het zwierige jurkje van het meisje met de ballon, en het meisje op de schommel vangt de wind onder haar rokje; het brengt beweging in haar creaties en ze weet op deze manier zeer treffend het moment te vangen. Wat ook opvalt is dat de gekozen kledingstijl uit vroeger tijden dateert; het versterkt het gevoel van nostalgie.

Babke gebruikt geen mallen, haar creaties zijn uniek. Het gieten van de beeldjes wordt uitbesteed, maar het patineren doet ze zelf; met een brander, ijzernitraat (voor bruin), koperoxide (voor groen) – en meer materialen voor nog weer andere kleuren – brengt Babke zelf haar bronzen beeldjes op kleur. De glazen ballonnen die Babke voor sommige van haar creaties gebruikt, komen van een glasblazer uit Murano.

Babkes beelden zijn geschikt om zowel binnen als buiten te plaatsen.

 hoedje1 meisjeboot1 kikker5 klompjes

Het is een dorp, niet ver van hier. Een boerendorp aan een rivier......

op .

Anton Pieck-jes: enig én sprookjesachtig

Wat een creatief mens was Anton Pieck zeg! Op Catawiki.nl is er nu een veiling gaande van Anton Pieck werk, ook wij hebben werken van Anton Pieck aangeboden in deze veiling. De veiling bekijken? klik dan hier.

P1040002klein

"Het is een dorp, niet ver van hier
Een boerendorp aan een rivier
Het is niet groot en vrij obscuur
Maar 't heeft een naam en een bestuur
Er is een school, een harmonie
Een bankfiliaal, een kerk of drie
Een communist, een zonderling
En zelfs een sportvereniging

Nu is 't er stil, 't is wintertijd
Er heerst dus griep en knorrigheid
De dag is kort, de hemel grauw
En pas maar op: je vat nog kou
De grond is hard, de tijd is lang
Het leven gaat z'n loden gang
Er wordt gewerkt, er wordt gespeeld
Er wordt vooral een hoop verveeld

Maar zie je 't van de overkant
Het kleine dorp in 't starre land
Een toevluchtsoord, verpakt in sneeuw
Dan denk je aan een and're eeuw
De dag verkwijnt en waakzaam gaan
Nu overal de lichtjes aan
Dan is het knus, dan is 't rustiek
Een mooie klus voor Anton Pieck"

Uit: een winterdorp door Drs. P

Wereld vol wonderen

op .

Door particuliere inbreng hebben we 9 bewonderenswaardige schetsbladen van Anton Pieck in de collectie opgenomen. 

In opdracht van Anton Pieck zijn werktekeningen en schetsen gemaakt voor de opbouw van de attracties in de Efteling (1952). Onder begeleiding van Anton Pieck heeft een van de uitvoerende tekenaars - Jo Michels (stripkunstenaar en reclametekenaar uit Eindhoven) schetsen gemaakt die vervolgens werden gebruikt om de attracties vorm te geven. De tekeningen zijn alle geparafeerd door of in opdracht van Anton Pieck en zijn lange tijd bewaard gebleven in de collectie van Jo Michels. De bladen zijn voorzien van enkele ondersteunende teksten die Anton Pieck aanbracht als aanwijzingen voor de uitvoering van zijn opdrachten. De 9 bladen verkeren allen in goede staat en geven een beeld van de opbouw van de Efteling en de invloed van Anton Pieck bij de realisatie ervan in de begin jaren 50.

 P1030990 P1040007 P1040037

P1040032 P1040002 P1040027

                   P1040016 P1030995

                                      P1040022